Techniek

Een wonder van techniek

De JAcobus houtkachel is een echt Hollands product dat zijn ontstaan dankt aan jarenlange ervaring en vakmanschap. Bij de ontwikkeling van de JAcobus houtkachel is optimaal gebruik gemaakt van nieuwe ontwikkelingen en materialen. Zo kon een houtkachel ontwikkeld worden die vooruitloopt op strengere regelgeving ten aanzien van de uitstoot van houtkachels.

 

Duurzaam en schoon

Uniek voor de JAcobus houtkachel is het verbrandingssysteem. Dankzij dit bijzondere systeem is de verbranding vele malen effectiever en is ook de CO-uitstoot veel lager. Door het hoge rendement (nominaal >80%), de lage koolmonoxide uitstoot (CO <700mg/Nm3) en de geringe fijnstof emissie (<40mg/Nm3) voldoet de JAcobus houtkachel aan de strenge DIN EN 13240 1. BImSchV, Stufe 2. Deze norm geldt in Duitsland per 01-01-2015.

De kachel is vervaardigd uit cortenstaal bekleed met binnenwanden van keramisch gebonden geperste vezels. Hierdoor ontstaat een zeer goed geïsoleerde brandkamer. De warmteoverdracht vindt grotendeels plaats door convectie*.

 

Volop gebruiksgemak
undefined

Voor de gebruiker is een belangrijk bijkomend voordeel dat door de betere verbranding de ruit van de kachel perfect schoon blijft. Bovendien heeft de JAcobus mogelijkheden voor luchttoevoer van buiten, wat de kachel ideaal maakt voor goed geïsoleerde (nieuwbouw)woningen en woningen met een warmte-terug-win (WTW) of balans ventilatiesysteem. 

Bovendien wordt extra gemak geleverd doordat de luchttoevoer maar met één knop bediend hoeft te worden. Hierdoor zijn er geen suboptimale instellingen meer mogelijk en hoeft u geen expert te zijn om het maximale uit de kachel te halen. Bij het in/uitschuiven van de bedieningsknop is een voelbare ‘klik’ waarneembaar die de optimale positie van de luchtschuif aangeeft tijdens het stoken. Deze optimale stookstand is eventueel door de installateur aan te passen aan de omstandigheden ter plaatse, zoals schoorsteentrek en houtsoort.

 

Hoe werkt dat?

De éénknopsbediening regelt de toevoer van de primaire, secundaire en tertiaire lucht. Daardoor is in elke stand van de luchtschuif de optimale verhouding tussen de 5 instroomopeningen bepaald en worden suboptimale instellingen voorkomen. Door de gecontroleerde toevoer van verbrandingslucht zal er slechts een zeer laag percentage onverbrande zuurstof de kachel via het rookkanaal verlaten. Het grote voordeel hiervan is dat de rookgassen nagenoeg niet worden afgekoeld door menging met de relatief koude onverbrande zuurstof. Hierdoor blijft de rookgastemperatuur hoog en is er veel minder kans op condensvorming in het rookkanaal.

 

Klik hier voor een demonstratie video.

Klik hier voor een technische animatie van de JAcobus houtkachel.

Klik hier voor een technische doorsnede van de JAcobus houtkachel.
 

* convectie nader verklaard:

De lucht die rondom de brandkamer verwarmd wordt, zet uit. Het wordt daardoor ‘lichter’ dan de lucht in de rest van de kamer. Oftewel warme lucht heeft een kleinere dichtheid dan koude lucht. Het gevolg is dat de ‘lichte’ warme lucht in de ‘zware’ koude lucht stijgt. Tegen het plafond koelt de warme lucht weer af, om tenslotte aan de andere kant weer naar beneden te zakken. Ondertussen stroomt koude lucht naar de kachel toe. Deze lucht zal weer verwarmd worden en gaan stijgen. Op die manier ontstaat in de kamer een natuurlijke luchtcirculatie.