Specificaties

Een wonder van techniek
De JAcobus houtkachel is een echt Hollands product dat zijn ontstaan dankt aan jarenlange ervaring en vakmanschap. Bij de ontwikkeling van de JAcobus houtkachel maakte Janco de Jong optimaal gebruik van nieuwe ontwikkelingen en materialen. Het resultaat is een type houtkachel dat vooruitloopt op strengere regelgeving ten aanzien van de uitstoot van houtkachels.

Duurzaam en schoon
Uniek voor de JAcobus houtkachel is het verbrandingssysteem. Dankzij dit bijzondere systeem is de verbranding vele malen effectiever en is ook de CO-uitstoot veel lager. Door het hoge rendement (nominaal >80%), de lage koolmonoxide uitstoot (CO <700mg/Nm3) en de geringe fijnstof-emissie (<40mg/Nm3) voldoet de JAcobus houtkachel aan de strenge DIN EN 13240 1. BImSchV, Stufe 2. Deze norm geldt in Duitsland sinds 01-01-2015.
 
De kachel is vervaardigd uit cortenstaal, bekleed met binnenwanden van keramisch gebonden geperste vezels. Hierdoor ontstaat een zeer goed geïsoleerde brandkamer. De warmteoverdracht vindt grotendeels plaats door convectie*.

Volop gebruiksgemak
Voor de gebruiker is een belangrijk bijkomend voordeel dat door de betere verbranding de ruit van de kachel perfect schoon blijft. Bovendien heeft de JAcobus mogelijkheden voor luchttoevoer van buiten, wat de kachel ideaal maakt voor goed geïsoleerde (nieuwbouw)woningen en woningen met een warmte-terug-win- (WTW) of balansventilatiesysteem.

Extra gemak wordt geleverd doordat de luchttoevoer maar met één knop bediend hoeft te worden. Hierdoor zijn er geen suboptimale instellingen meer mogelijk en hoeft u geen expert te zijn om het maximale uit de kachel te halen. Bij het in/uitschuiven van de bedieningsknop is een ‘klik’ voelbaar die de optimale positie van de luchtschuif aangeeft tijdens het stoken. Deze optimale stookstand is eventueel door de installateur aan te passen aan de omstandigheden ter plaatse, zoals schoorsteentrek en houtsoort.

JAcobus

JAcobus 9 doorsnede webNB

Hoe werkt dat?
De 1-knops bediening regelt de toevoer van de primaire, secundaire en tertiaire lucht. Daardoor is in elke stand van de luchtschuif de optimale verhouding tussen de vijf instroomopeningen bepaald en worden suboptimale instellingen voorkomen. Door de gecontroleerde toevoer van verbrandingslucht verlaat slechts een zeer laag percentage onverbrande zuurstof de kachel via het rookkanaal. Het grote voordeel hiervan is dat de rookgassen nagenoeg niet afkoelen door menging met relatief koude onverbrande zuurstof. Hierdoor blijft de rookgastemperatuur hoog en is er veel minder kans op condensvorming in het rookkanaal.

Klik hier voor een demonstratievideo
Klik hier voor een technische animatie van de JAcobus houtkachel
Klik hier voor een technische doorsnede van de JAcobus houtkachel
Specificaties
  • Hoog rendement (>80%) en toch een lage uitstoot van schadelijke stoffen
  • Zeer schone ruit door het gepatenteerde verbrandingssysteem
  • Houtkachel met groot vermogensbereik en goed te regelen warmteafgifte, dus de kachel is geschikt voor kleine én grote ruimtes
  • Eénknopsbediening waardoor de verhouding in de op vijf plaatsen aangevoerde verbrandingslucht altijd optimaal is
  • Roestvaststalen deurafdichting, géén slijtage en 100% luchtdicht
  • Standaard de mogelijkheid om verbrandingslucht van buiten te halen
  • Onderhoudsarm, géén katalysator, géén slijtende delen, weinig roetvorming
  • Goede prijs/kwaliteit verhouding door eigen ontwikkeling, eigen fabricage, eigen voorraad, eigen servicedienst en ruim 40 jaar ervaring.
  • Vier uitvoeringen: de originele JAcobus, de JAcobus beton, de JAcobus kook en de JAcobus TUNNEL
  • De hoogste norm: dankzij het bijzondere, gepatenteerde verbrandingssysteem, dat uniek is voor de JAcobus, is de verbranding zeer effectief en is de uitstoot van CO- en fijnstofdeeltjes bijzonder laag. De kachel voldoet dan ook aan de strengste Europese normen, waaronder de ECO-design norm die in 2022 in Nederland van kracht gaat.

JAcobus opengewerkt JdeJ Vragen


* Convectie nader verklaard:
De lucht die rondom de brandkamer verwarmd wordt, zet uit waardoor het ‘lichter’ wordt dan de lucht in de rest van de kamer. Oftewel warme lucht heeft een kleinere dichtheid dan koude lucht. Het gevolg is dat de ‘lichte’ warme lucht in de ‘zware’ koude lucht stijgt. Tegen het plafond koelt de warme lucht weer af, om tenslotte aan de andere kant weer naar beneden te zakken. Ondertussen stroomt koude lucht naar de kachel toe. Deze lucht zal weer verwarmd worden en gaan stijgen. Op die manier ontstaat in de kamer een natuurlijke luchtcirculatie.